Η ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

Μια πονεμένη Εκκλησία η Εκκλησία της Τσεχίας. Φτωχή σε υλικά μέσα. Με λιγοστούς πιστούς και πολλούς εχθρούς. Ιδιαίτερη εχθρότητα αντιμετωπίζει εκ μέρους των Ουνιτών οι οποίοι ως προβατόσχημοι λύκοι θέλουν να κατασπαράξουν το μικρό ποίμνιο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Τσεχίας.

Ας έχουμε όλοι στις προσευχές μας τους φτωχούς σε υλικά μέσα – που διατρέχουν καθημερινά θανάσιμο κίνδυνο – αδελφούς μας της Τσεχίας και της Σλοβακίας, οι οποίοι με ταπείνωση αγωνίζονται να κρατήσουν σ’ ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον την Ορθόδοξη Πίστη μας.

Παναγιώτης Ταλεβάντος

Παραθέτουμε στη συνέχεια τη συνέντευξη που μας έδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο.

 ΤΣΕΧΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ:

Ο ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΓΑΠΗ”

 Αιμίλιου Πολυγένη

Στο Ρωσικό Πρακτορείο «Ρωσικός Κόσμος» μίλησε ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Χριστοφόρος, με αφορμή την 5η επέτειο από την ενθρόνιση του.

Ο Πράγας κ. Χριστοφόρος σε ερώτηση σχετικά με το ποίμνιο της Τσεχικής Εκκλησίας, τόνισε ότι «το ποίμνιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας, περιλαμβάνει Τσέχους, Σλοβάκους, καθώς και εκείνους που έρχονται εδώ για να εργαστούν και να δημιουργήσουν οικογένεια. Αυτοί είναι μόνο εκατό χιλιάδες».

«Έχουμε 140 ενορίες στη Δημοκρατία της Τσεχίας και 120 σε δύο Επισκοπές. Προσπαθούμε ο καθένας που ζει στη γη της Τσεχίας, της Σλοβακίας, Μοραβίας, Σλοβενίας να αισθάνεται σαν το σπίτι του. Με ρωτούν συχνά: Ποιος είναι επικεφαλής της Εκκλησίας σας; Και απαντώ: Ο Ιησούς Χριστός», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοφόρος.

Ο Προκαθήμενος της Τσεχίας και Σλοβακίας, αναφέρθηκε και στα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία της Τσεχίας σήμερα.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι οι Ουνίτες. Φοράνε ορθόδοξα άμφια και σταυρούς, και ο λαός μετά από καιρό ανακαλύπτει την αλήθεια. Τώρα οι Ουνίτες αγοράζουν από την Ελλάδα, ορθόδοξα άμφια, ορθόδοξους σταυρούς, εικόνες, και τις τοποθετούν σε εκκλησίες και τελούν λειτουργίες στη σλαβική γλώσσα με ένα μόνο σκοπό – να αρπάξουν τους πιστούς», υπογράμμισε ο κ. Χριστοφόρος.

Ο Μητροπολίτης Πράγας αναφέρθηκε και στο πως έλαβε την απόφαση να γίνει κληρικός, τονίζοντας ότι «αν και εγώ είχα επιλέξει έναν άλλο δρόμο – θα γινόμουν δασολόγος – ο Μητροπολίτης Δωρόθεος με ευλόγησε και μου είπε: Γιε μου η Εκκλησία μας χρειάζεται ιερείς. Έγινα μοναχός στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας του Αγίου Σεργίου, σε ηλικία 21 ετών».

Ερωτηθείς τη άλλαξε στην Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Μητροπολίτης Χριστοφόρος τόνισε: «Δεν νομίζω ότι έγινε περισσότερη δουλειά. Αλλά όταν ένα άτομο γίνεται μοναχός, χρειάζεται να κάνει υπακοή και να υπηρετήσει τον Θεό σε οποιοδήποτε μέρος και ένα βρίσκεται».

Ο Μακαριώτατος σε ερώτηση εκτός από την υπακοή τι άλλο πρέπει να έχει ένας αρχιερέας, υπογράμμισε ότι «πρώτα απ΄ όλα πρέπει να έχει ταπείνωση. Ο κόσμος πιστεύει ότι ο Επίσκοπος πρέπει να εξουσιάζει, αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα ο Επίσκοπος πρέπει να απαρνηθεί τον εαυτό του μέχρι το τέλος».

«Αυτό που πρέπει να έχει όμως περισσότερο, είναι η αγάπη. Διότι ο Θεός μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από την ταπείνωση και την αγάπη», επεσήμανε ο κ. Χριστοφόρος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε ερώτηση για το πόσες φορές την εβδομάδα λειτουργεί, ο Μητροπολίτης Πράγας τόνισε: «Κατά την διάρκεια της εβδομάδα λειτουργώ τουλάχιστον τέσσερεις φορές, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή…»

Κλείνοντας ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας, σε ερώτηση που αναπαύατε η καρδιά του εκτός από την προσευχή ανέφερε: «Λατρεύω τη θάλασσα, τα βουνά και τα δάση. Όμως η αληθινή ευτυχία είναι όταν ένα άτομο είναι κοντά στον Θεό, μόνο τότε βιώνει συνεχώς την αληθινή ευτυχία. Και αν δεν τηρούμε τις εντολές Του, είμαστε σαν μια φουρτουνιασμένη θάλασσα…»

 

ΠΗΓΗ:

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s