Ρήματα Γέροντος

«Δεν πρέπει ποτέ να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με κανένα πρόσωπο.

Ο καθένας από εμάς, όσο μικρός και αν είναι, είναι μεγάλος ενώπιον του Αιωνίου.

Ο Θεός συνάπτει με κάθε ανθρώπινη ύπαρξη καρδιακή και μοναδική σχέση. » 

– Αρχ. Σωφρόνιος Σαχάρωφ

Η επιστημονική μέθοδος Θεολογίας και ποιος είναι ο θεόπνευστος

 Meufe
 
Πρωτοπρ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου (+)
Μέρος Πρώτον: Στοιχεία Ορθοδόξου ανθρωπολογίας και Θεολογίας


13. Η επιστημονική μέθοδος Θεολογίας και ποιος είναι ο θεόπνευστος
Τώρα, όπως ο μαθητής που ενδιαφέρεται για την αστρονομία, διαβάζει από τα βιβλία του για τα άστρα και μετά παρατηρεί τα άστρα στον ουρανό και αργότερα, όταν μεγαλώση και επιθυμήση να τα μελετήση καλύτερα και να τα γνωρίση από πιο κοντά, πηγαίνει στο Πανεπιστήμιο, οπότε τα μελετά μέσα από τα τηλεσκόπια, και βλέπει όσα δεν έβλεπε με γυμνό μάτι, έτσι γίνεται και στην πνευματική ζωή. Ο Χριστιανός, που θέλει να δη την δόξα του Θεού, πρέπει να περάση μέσα από ωρισμένα στάδια εμπειριών και πνευματικών αναβάσεων. Τα στάδια αυτά, όπως έχομε πη, διακρίνονται στην κάθαρσι, στον φωτισμό και στην θέωσι. Η πλήρης κατάστασις φωτισμού επέρχεται, όταν ο άνθρωπος αποκτήση την αδιάλειπτη νοερά προσευχή, που ενεργεί μέσα στην καρδιά του, και γίνη, στην κυριολεξία ναός του Αγίου Πνεύματος.
Στην επιστήμη στην οποιαδήποτε θετική επιστήμη, δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη κατάστασις φωτισμού, δηλαδή σαν ιδιαίτερη καθοριστική εμπειρία. Μόνο η αντίστοιχη κατάστασις της θεώσεως υπάρχει στις θετικές επιστήμες, τηρουμένων βέβαια των αναλογιών. Όπως δηλαδή ο θεούμενος, δηλαδή εκείνος που βρίσκεται σε κατάστασι θεώσεως, βλέπει την δόξα του Θεού, έτσι και ο επιστήμονας βλέπει το ποθούμενο αντικείμενο, το προς παρατήρησι και μελέτη μέσα από τα κατάλληλα όργανα της επιστήμης του (π.χ. τηλεσκόπιο, μικροσκόπιο κ.λ.π.). Δηλαδή, μόλις καταπιαστή κανείς με μία φυσική επιστήμη, φθάνει αμέσως στην όραση του αντικειμένου της γνώσεώς του και έρχεται μ’ αυτό σε άμεση επαφή. Συνέχεια

Μακαρισμοί …

 

 

Αγ. Συμεών ο Νέος Θεολόγος  

 

ΜΑΚΑΡΙΟΙ, ὅσοι ὑποδέχτηκαν τὸν Χριστό, τὸ Φῶς ποὺ ἦρθε στὸ σκοτάδι τους, γιατὶ αὐτοὶ ἔγιναν Παιδιὰ τοῦ Φωτὸς καὶ τῆς Μέρας.

ΜΑΚΑΡΙΟΙ, ὅσοι γεύονται τὸν Ἄρρητο μὲ τὸ στόμα τοῦ νοῦ τους κάθε στιγμή, γιατὶ αὐτοὶ βρίσκονται στὴ Μέρα, ἐκεῖ θὰ βαδίσουν μὲ Ὀμορφιά, ὁ βίος τους δὲν θὰ χάσει ποτὲ τὴ Χαρά.

ΜΑΚΑΡΙΟΙ, ὅσοι ζοῦν στὸ Φῶς τοῦ Χριστοῦ ἀδιάκοπα, γιατὶ αὐτοὶ τώρα καὶ στοὺς αἰῶνες χωρὶς τέλος θὰ εἶναι ἀδελφοὶ καὶ συγκληρονόμοι Του.

ΜΑΚΑΡΙΟΙ, ὅσοι ἄναψαν τὸ Φῶς στὴν καρδιά τους καὶ τὸ κράτησαν ἄσβηστο, χαρούμενοι αὐτοὶ στὴν ἔξοδο τοῦ βίου, τὸν Νυμφίο θὰ συναντήσουν, μαζί Του θὰ μποῦν στὸν Νυμφῶνα κρατώντας Λαμπάδες.
Συνέχεια

»Γέροντας Κλεόπας» : Ποιές είναι οι συνέπειες της μαγείας;

Ποιες είναι οι συνέπειες της μαγείας;
– Όσοι ασχολούνται με τα μάγια ή τρέχουν στις μαγείες, διαπράττουν μεγάλη αμαρτία ενώπιον του Θεού και εναντίον του Αγίου Πνεύματος, διότι αφήνουν το Θεό και ζητούν βοήθεια από το διάβολο. Αρνούνται τις προσευχές της Εκκλησίας και μπαίνουν στα σπίτια των μάγων.
Εγκαταλείπουν τους λειτουργούς του Χριστού και πηγαίνουν στους υπηρέτες του σατανά. Δηλαδή, αφήνουν το ζων ύδωρ, τον ιερέα και τη σωτήρια χάρη της Εκκλησίας και για τα εμπαθή και ανθρώπινα ενδιαφέροντά τους ζητούν τη συμπαράσταση των μάγων, που είναι εχθροί του Χριστού. Αρνούνται την αλήθεια και δέχονται το ψεύδος, διότι όλα τα μαγικά λόγια και επικλήσεις είναι ψεύδη και δαιμονικές απάτες. Συνέχεια

Αρωµατικός άρτος

Arwmatikos-artos-tis-kurias-Katerinas

Υλικά

    • 1.750 γραμμ. αλεύρι (1 κιλό αλεύρι μαλακό, 750 γραμμ αλεύρι σκληρό)

    • 600 γραμμ. ζάχαρη

    • 1¼ ποτήρι νερούκαλαμποκέλαιο

    • 1 περγαμόντο ή πορτοκάλι (ξύσμα)

    • 1 κ. γλ. κοφτό μαστίχα κοπανισμένη

    • 1 κ. γλ. κοφτό μαχλέπι κοπανισμένο

    • 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ

    • 1½ φακελάκι ξερή μαγιά (σκόνη)

    • 3 κ.σ. σουσάμι

  • νερό όσο σηκώσει

Ο πιο ωραίος άρτος που έχω δοκιμάσει έως τώρα.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε 1 φλ. τσαγιού νερό, τη μαγιά, 1 κ. σ. ζάχαρη (από τη συνολική) και λίγο αλεύρι και φτιάχνουμε αραιή ζύμη σαν χυλό.

Σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε για περίπου 20΄ να ανέβει (σε μεγάλο μπολ γιατί φουσκώνει πολύ).
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε ξύσμα, μαστίχα, μαχλέπι και μπέικιν πάουντερ. Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι.
Κάνουμε λακκούβα. Προσθέτουμε τα χτυπημένα υλικά και τη φουσκωμένη μαγιά.
Λίγο λίγο, ζυμώνοντας με το χέρι, προσθέτουμε το νερό μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και είναι σφιχτή όπως του ψωμιού. Τη ζυμώνουμε λίγο στον πάγκο με δυνατές κινήσεις.
Λαδώνουμε ταψί 34 εκ. και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη. Την απλώνουμε με τα δάχτυλα να ισιώσει η επιφάνεια.
Σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε τη ζύμη να ανέβει για περίπου 1 και 30΄. Τότε ραντίζουμε λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

πηγή

Ευλογητάρια

 

Ευλογητάρια των Κυριακών
Ως ψάλλοναται εν τη μονή του Βατοπαιδίου
Ήχος πλάγιος του πρώτου, τετράφωνος

Ψάλλει ο Βυζαντινός Χορός ΤΡΟΠΟΣ
Από τον ψηφιακό δίσκο «Η μουσική των αγγέλων»

89,5 Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκλησίας της Ελλάδος
Βυζαντινός Χορός ΤΡΟΠΟΣ

22 χρόνια από την κοίμηση του Γέροντος Βησσαρίωνος

Με τη συμπλήρωση 22 ετών από την κοίμηση του Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Αγάθωνος την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Αγίου Γέροντος.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος με τη συμμετοχή του Καθηγουμένου π. Δαμασκηνού και των Πατέρων της Μονής και έψαλλε Βυζαντινός χορός υπό της Διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου Ιερέως π. Παναγιώτη Ιωακείμ.

Κατά την επετειακή αυτή Θεία Λειτουργία μεγάλη υπήρξε η συμμετοχή του λαού και των πνευματικών παιδιών του αειμνήστου Πνευματικού π. Βησσαρίωνος από τους οποίους ο καθένας είχε και κάποια εμπειρία της αγιότητός του.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας εξήρε την πτωχεία και φιλανθρωπία του π. Βησσαρίωνος και υπεγράμμισε ότι σ’ αυτόν αρμόζει ο λόγος του Ευαγγελίου «εσκόρπισεν, έδωκε τοις πένησιν· η δικαιοσύνη αυτού μένει εις τον αιώνα».

Ετόνισε ότι η αποκάλυψη του αφθάρτου σκηνώματός του συνετάραξε την κοινωνία και αφύπνισε πολλές υπνώτουσες συνειδήσεις.

Αυτό το σώμα που υπήρξε κατοικητήριο του Θεού παραμένει αναλλοίωτο και αδιάφθορο παρότι έχουν περάσει 22 ολόκληρα χρόνια από της κοιμήσεώς του και 7 από της ανακομιδής του.

Κατά την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος υπήρξε σημείον του ουρανό, θαυμαστό και παράδοξο για το οποίο καυχάται η Εκκλησία της Φθιώτιδος και Δοξάζει τον Τριαδικό Θεό που προνόησε θαυμαστά και μεγάλα για την σημερινή πολυτάραχη ζωή μας.

Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε το Ιερό Μνημόσυνο και όλοι μαζί έψαλλαν το αιωνία η μνήμη και ασπάσθηκαν το ιερό σκήνωμα του αειμνήστου Γέροντος που βρίσκεται στο χώρο όπου ζων, εδέχονταν τις εξομολογήσεις χιλιάδων πιστών.

Στην συνέχεια προσφέρθηκε το καθιερωμένο Μοναστηριακό κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής, όπου οι προσκυνητές ενώπιον του Σεβασμιωτάτου και του Καθηγουμένου αφηγήθηκαν θαυμαστά περιστατικά από την ζωή και την ποιμαντική δράση του π. Βησσαρίωνος.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος, οι κληρικοί, οι επίσημοι και 50 περίπου προσκυνητές παρεκάθισαν στην τράπεζα της Μονής. Στην Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο παρέστησαν επίσης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Τέρενς Κουίκ, ο τ. Βουλευτής κ. Θεόδωρος Χειμάρας, ο Στρατηγός Διοικητής της ΜΕΡ.ΥΠ. Κωνσταντίνος Βλάχος και οι ε.α Στρατηγοί Οδυσσέας Κουτσοποδιώτης και Γεώργιος Λιασκώνης.

bisarion1

bisarion2

bisarion3

bisarion4