«Ἐσύ, Μπαμπὰ-Μαμά, γιατί δὲν κοινωνεῖς;»

Τὸ «σήμερα» δυστυχῶς εἶναι ὀδυνηρό. Κοινωνεῖ ὁ παπὰς καὶ τὰ παιδάκια! Οἱ ὑπόλοιποι Χριστιανοὶ κοιτάζουν ἀπὸ μακριά! Ἄραγε τί θὰ πεῖτε στὰ παιδιά σας πού τυχὸν θὰ σᾶς ρωτήσουν: «Ἐσύ, μπαμπὰ-μαμά, γιατί δὲν κοινωνεῖς;».
Ὅτι σεῖς μεγαλώσατε; Ὅτι ἡ μετάληψη ἀφορᾶ τοὺς μικρούς; Πιστεύετε στ’ ἀλήθεια ὅτι πείθετε μὲ τέτοια… ἐπιχειρήματα τὰ παιδιά; Ἐσεῖς πείθεσθε;
Ἂς ξαναρχίσουμε μία σοβαρὴ σχέση μὲ τὴν Ἐκκλησία. Ἂς φύγουμε ἀπὸ τὰ καθήκοντα Καὶ ἂς πᾶμε στὴ Ζωὴ ποὺ εἶναι ὁ Χριστός. Ἂς βάλουμε στόχο μία συνειδητὴ σχέση μαζί Του ποὺ ἀρχίζει μὲ εἰλικρινῆ ἀντιμετώπιση τὶς πορείας καὶ τῶν πτώσεων κὰτ αὐτὴν(ἐξομολόγηση) καὶ συνεχίζεται μὲ τὴν ὅσο γίνεται συχνότερη συμμετοχή μας στὴν Θεία Εὐχαριστία. Ὄχι γιὰ νὰ κάνουμε… ἐνέσεις ἁγιοσύνης μὲ τὴ μετάληψη. Ἀλλὰ νὰ σχετισθοῦμε μ Αὐτὸν ποὺ θὰ μᾶς ὁδηγήσει στὸν….
δρόμο τοῦ ἁγιασμοῦ Καὶ τῆς «ταύτισης» τῆς καρδιᾶς μας μὲ τὸ δικό Του θέλημα καὶ τὴν δική Του καρδιά. Σ ὅλη τὴν Γραφὴ ὁ Χριστὸς αὐτὸ καὶ μόνο φωνάζει: «Δός μου τὴν καρδιά σου.» Σὲ μᾶς μένει ἡ ἀπάντηση: «Γενηθήτω τὸ θέλημά Σου»
ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ….
churchofagianapa.blogspot.g

Δέκα απόψεις-συμβουλές για να μάθουμε να συγχωρούμε τους άλλους

 66378_1344571749008_1672702547_672084_6888132_n.jpg
1. Σκεφτείτε ότι στο κάτω – κάτω της γραφής δε ζημιωθήκατε και τόσο σοβαρά.

2. Λογαριάστε όλα τα καλά που σας έχουν γίνει, ακόμα κι από το πρόσωπο που σας έβλαψε.


3. Απαριθμήστε τα ελέη και τις ευλογίες που απολαμβάνετε από μέρους του Θεού που δεν αξίζατε. Συνέχεια

Εύκολα χορτοπιτάκια

ΥΛΙΚΑ
– 1½ κιλό αλεύρι (όλες οι χρήσεις)
– ½ ποτήρι νερού συμπυκνωμένο γάλα
– 3 κουτ. σούπας μαγιά
– 2 αβγά
– 1 ποτήρι νερού ηλιέλαιο
– Λίγο νερό, αβγό για επάλειψη
– Λίγο αλάτι
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
– 1 κιλό χόρτα (διάφορα είδη)
– 250 γρ. μυζήθρα
– 2 ξερά ψιλοκομ. κρεμμύδια Συνέχεια

Οι έπαινοι , η υπερηφάνεια και η ταπείνωση

– Φοβηθείτε τους επαίνους εκ μέρους των ανθρώπων, εξακολούθησε ο στάρετς απευθυνόμενος προς όλους, και προπάντων όταν σας επαινούν παρά την αξία σας. Σιωπήστε, μην απαντήσετε εκείνη τη στιγμή. Μόνο μέσα σας συναισθανθείτε ότι σας επαινούν περισσότερο απ’ ότι αξίζετε. Μα αν αρχίσετε να αντιλέγετε, τότε γεννιέται η υποκρισία. Πράγματι, το λεπτό αίσθημα της ικανοποιήσεως από τους επαίνους υπάρχει στον καθένα. Όλοι βρισκόμαστε σε πλάνη δίνοντας μεγάλη αξία στον εαυτό μας. Υπερηφανευόμαστε, ματαιοδοξούμε και μετά πρέπει κάθε μέρα να παρακαλούμε τον Κύριο: «Κύριε, στείλε το έλεός Σου, λύτρωσέ μας από την πλάνη, από την έπαρση, φώτισέ με με το φως της χάριτός Σου». Είναι φοβερή συμφορά όταν ο άνθρωπος χάνοντας την ταπείνωση , απατά τον εαυτό του και φαντάζεται ότι μόλις που δεν είναι άγιος. Φοβερή κατάσταση η έπαρση, η σατανική υπερηφάνεια! Κάποιους τους σώζει ο Κύριος απ’ αυτή την κατάσταση με βαρειά τιμωρία. Στέλνει κάποια ψυχική ασθένεια ή παραχωρεί να πέσουν σε επαίσχυντες αμαρτίες, από το βάρος των οποίων, σαν να συνέρχονται, έρχονται στον εαυτό τους , αναγνωρίζουν τη μηδαμινότητά τους , μετανοούν και διορθώνονται. Αλλά πολλοί απ’ αυτούς τους δυστυχείς χάνονται, ειδικά αν δεν υπάρχει κανείς να τους βοηθήσει να συνέρθουν. Φύλαξέ μας, Κύριε, όλους από μια τέτοια δαιμονική απάτη. Ποτέ δεν πρέπει να υπερηφανευόμαστε για τις ικανότητες, τα χαρίσματά μας και για τα άλλα φυσικά μας πλεονεκτήματα. Ο Κύριος θα μας τα αφαιρέσει σαν τιμωρία για την υπερηφάνειά μας. Συνέχεια

Είναι σωστό να ορκίζεται ο χριστιανός στα δικαστήρια;

Η ΕΙΔΗΣΗ

Την επόμενη Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013, έχει ορισθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η εκδίκαση της προσφυγής του Παναγιώτη Δημητρά κι άλλων κατά της Ελλάδας, με την οποία ζητείται η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου στα ελληνικά δικαστήρια.

Οι προσφεύγοντες, Παναγιώτης Δημητράς, Αντρέα Τζίλμπερτ, Νικόλαος Μυλωνάς, Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Ευαγγελία Βλάμη, Αντωνία Παπαδοπούλου, Ναυσικά Παπανικολάτου και Δημήτρης Τσαμπρούνης, μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι» διαμαρτύρονται, στην προσφυγή τους, για την υποχρέωση που επιβάλλεται στους μάρτυρες των ελληνικών δικαστηρίων, να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο.

Σημειώνοντας ότι τα μέλη του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι, παραβρέθηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης σε 48 ποινικές υποθέσεις που αφορούσαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η υποχρέωση των μαρτύρων να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, του δικαιώματος στην ελευθερία της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης, με τις οποίες απαγορεύονται οι διακρίσεις.

Παράλληλα, οι προσφεύγοντες, ισχυρίζονται στην προς εκδίκαση προσφυγή τους, ότι η παρουσία χριστιανικών συμβόλων στις αίθουσες των ελληνικών δικαστηρίων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλοι οι Έλληνες δικαστές είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, δημιουργούν αμφιβολίες για την αμεροληψία των αποφάσεών τους

Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Μακάρι, να δώσει ο Θεός και να καταργηθεί ο όρκος στα Δικαστήρια και όπου αλλού η Πολιτεία τον επιβάλλει.  Από το κακό (αυτό που οι πονηροί επιδιώκουν) θα βγει καλό. Διότι   η Πίστη μας απαγορεύει να δίνουμε όρκο. Γι’  αυτό οι πνευματικοί «κανονίζουν» ανάλογα όσους ορκίζ0νται.

Για την πληρέστερη, όμως, ενημέρωση σας επί του ζητήματος σας παραθέτουμε μία σχετική μελέτη του Γεωργίου Αποστολάκη, Δικαστικού Λειτουργού, που απαντά σε όλα τα ερωτήματα. Συνέχεια

Φράσεις της αρχαίας Ελληνικής που λέμε και σήμερα!

Παρ’ όλες τις επιρροές που έχει δεχθεί η γλώσσα μας, εντούτοις χρησιμοποιούμε στον καθημερινό λόγο, εκφράσεις αυτούσιες, προερχόμενες από την αρχαία Ελληνική. Αυτές αποτελούν την απόδειξη ότι η γλώσσα είναι το μοναδικό πολιτισμικό κληροδότημα, το οποίο παραμένει ανεπηρέαστο από το χρόνο

Είναι λοιπόν χρήσιμο να μάθουμε ή να θυμηθούμε, από που προέρχονται και από ποιούς ελέχθησαν για πρώτη φορά.

——————————————————————————————

Αιδώς Αργείοι: όταν θέλουμε να καταδείξουμε αισθήματα ντροπής αναφερόμενοι σε κάποιον άλλο.

Ειπώθηκε από τον Στέντορα (σε έντονο ύφος) προς τους Αργείους κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου, με σκοπό να τους ανυψώσει το ηθικό όταν ο Αχιλλέας αποχώρησε από τη μάχη. (Ομήρου Ιλιάδα – Ε 787)

Αντίπαλον δέος: όταν αναφερόμαστε σε ισχυρό αντίπαλο.
(Θουκυδίδης – Γ 11)

Από μηχανής θεός: μη αναμενόμενη βοήθεια – λύση – συνδρομή σε κάποιο πρόβλημα ή δύσκολη κατάσταση.

Προέρχεται από θεατρικό τέχνασμα στην αρχαία Ελλάδα που χρησιμοποιούσαν οι τραγικοί ποιητές όταν ήθελαν να δώσουν διέξοδο στη πλοκή του έργου και στο οποίο κατά τη διάρκεια της παράστασης εμφανιζόταν ένας Θεός επάνω σε εναέρια κατασκευή (γερανός).

– Αρχή άνδρα δείκνυσι: όταν οι πράξεις – έργα χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο στον οποίο αναφερόμαστε. (Βίας ο Πριηνεύς – Σοφοκλής…. Αντιγόνη 62)

Ασκοί του Αιόλου: σε περιπτώσεις επικείμενων δεινών – καταστροφών.

Ο Αίολος έδωσε έναν ασκό στον Οδυσσέα ο οποίος περιείχε ανέμους. Όταν λοιπόν οι σύντροφοι του Οδυσσέα άνοιξαν τον ασκό, απελευθερώθηκαν οι άνεμοι και παρέσυραν το πλοίο στο νησί των Λαιστρυγόνων. (Ομήρου Οδύσσεια Κ 1-56)

Αχίλλειος πτέρνα: αδύνατο σημείο

Η φράση προέρχεται από το μύθο του Αχιλλέα, σύμφωνα με τον οποίο, όταν τον βύθιζε στο αθάνατο νερό η μητέρα του, επειδή τον κρατούσε από τη φτέρνα, στο συγκεκριμένο σημείο του σώματός του παρέμεινε θνητός.

Βίος αβίωτος : ζωή ανυπόφορη.
(Χίλων Ο Λακεδαιμόνιος)

Γαία πυρί μειχθήτω: σε περιπτώσεις καταστροφής, όταν θέλουμε να δώσουμε έμφαση.

Γη και ύδωρ: υποδηλώνει περιπτώσεις υποταγής , πλήρους υποχώρησης, παράδοσης άνευ όρων.

Η φράση προέρχεται από τον Ηρόδοτο, σύμφωνα με τον οποίο οι Πέρσες απεσταλμένοι ζήτησαν από τους Σπαρτιάτες γη και ύδωρ σε ένδειξη υποταγής.
(Ηροδότου Ιστορία V 17-18)

Γόρδιος δεσμός: αναφέρεται σε περιπτώσεις δύσκολων προβλημάτων (άλυτων).

Η φράση λέγεται σε περιπτώσεις δύσκολων καταστάσεων, όπως αυτή που αντιμετώπισε ο Μέγας Αλέξανδρος, όταν προσπάθησε να λύσει ένα πολύπλοκο κόμπο, το «γόρδιο δεσμό» τον οποίον σύμφωνα με τον χρησμό όποιος τον έλυνε θα γινόταν κυρίαρχος της Ασίας.
(Αρριαννού 11 3)

Δαμόκλειος σπάθη: απειλητικές καταστάσεις

Η φράση προέρχεται από επεισόδιο που συνέβη μεταξύ του τυράννου των Συρακουσών Διονυσίου και του Δαμοκλή, ενός αυλικού κόλακα , όταν ο πρώτος θέλοντας να δείξει στο Δαμοκλή πόσο επικίνδυνο ήταν το αξίωμα του τυράννου τον έβαλε να καθίσει στο θρόνο, ενώ από πάνω του κρεμόταν ξίφος σε μια τρίχα αλόγου.

Διέβην τον Ρουβίκωνα : σε περιπτώσεις που λαμβάνεται μία παράτολμη απόφαση. Συνέχεια