Σήμερα, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 22.00, όλοι, όπου και αν είμαστε, ενώνουμε τις προσευχές για την Πατρίδα …

Όπου και αν είσαι σήμερα το βράδυ στις 10, μπορείς να ενώσεις την προσευχή σου προς τον Κύριο μαζί μας  για τη σωτηρία της Πατρίδας.

Η μόνη αδιάψευση ελπίδα είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και η Παναγία του Μητέρα!

» Μη πεποίθατε επ’  άρχοντας, επί υιοίς ανθρώπων, οις ουκ έστιν σωτηρία» .

Σήμερα το βράδυ στις 1ο, όπου και αν είσαι, σταμάτησε τις δραστηριότητές σου, σήκωσε τα χέρια στον Ουρανό και πές εκ βάθους καρδίας την ακόλουθη προσευχή:

Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού του ζώντος,

Ελέησον το Γένος των Χριστιανών, το έθνος των Ελλήνων και καλώς διαφύλαξον τας οικίας ημών.

Δός ημίν ταχέως Κύριε Ποιμένα, Ιωάννην όν επηγείλλω!

ΟΜΟΘΥΜΑΔΟΝ

Ο Παγκόσμιος Ελληνισμός ανάχωμα στην επέλαση των μετρίων

Η αντίδραση ενός μεγάλου Έλληνα, του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β’, στο κάλεσμα του “Newsbomb.gr”!
«Προσεύχομαι για την Ελλάδα μας. Πάνω απ’ όλα, η Ελλάδα μας!»


Με αυτά τα λόγια αποκρίθηκε στο κάλεσμα του Newsbomb ο Μακαριότατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ για την «Αφύπνιση» του Ελληνισμού. Αυτός ο αδάμαστος φάρος του Ελληνισμού που εξακολουθεί να σκορπά το φως στα πέρατα της οικουμένης. Συνέχεια

Ο θείος Χρυσόστομος ερωτηθείς, πότε θα είναι το τέλος, απάντησε…

Ο θείος Χρυσόστομος ερωτηθείς, πότε θα είναι το τέλος, απάντησε·
όταν θα έκλειψη η ντροπή από τις γυναίκες. Και μία άγραφος προφητεία λέγει· ό,τι το τέλος των αιώνων θα γίνη όταν οι άνδρες γίνουν γυναίκες και οι γυναίκες άνδρες. Στις ημέρες μας βλέπουμε την εκπλήρωση τους.
…Προσέξατε, αγαπητά μου τέκνα, να μη έχετε τον νου σας στα γήινα, φθαρτά και μάταια του κόσμου αυτού, αλλά να τον αναβιβάζετε στην άνω πατρίδα, τον ουρανόν… Η ενθύμησή σας να είναι πάντοτε στην Βασιλεία του Θεού και γρήγορα θα την κληρονομήσετε αυτήν….

Με ευκολία οι Άγιοι δεν επήγαν στον Παράδεισο, αλλ’ εκοπίασαν και αγωνίσθησαν εναντίον των τριών εχθρών, της σαρκός, τον κόσμου και του διαβόλου. Για να είναι, όμως, πρόθυμοι και σπουδαίοι, ενίκησαν και τον διάβολο και τις επιθυμίες του κόσμου και της σαρκός. Χρειάζεται προσευχή και εγρήγορση…. Συνέχεια

Ο μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος μιλάει για τον όσιο Γέροντα Παναή από την Λύση

Συνέντευξη Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου π. Νεοφύτου που παραχώρησε στον π. Ανδρέα Αγαθοκλέους, τη Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2012, στην Μητρόπολη Μόρφου στην Ευρύχου, με θέμα τον όσιο Γέροντα Παναή από την Λύση.
Πανιερώτατε,  μέχρι την χειροτονία σας  σε επίσκοπο ήσαστε στη Λάρνακα. Πολύ φυσικό να γνωρίζατε τον παππού Παναή. Πότε και πώς τον γνωρίσατε; Πέστε μας λίγα λόγια, για να μπούμε μετά και στ’ άλλα.
Στη Λάρνακα πρωτοπήγα την 17η του μηνός Ιανουαρίου το 1987 ή, πιο συγκεκριμένα, τη 16η στον εσπερινό του αγίου Αντωνίου, για να εγκαταβιώσω ως μοναχός στο προσκύνημα του αγίου Γεωργίου του Κοντού, εκεί όπου ζούσε ο π. Συμεών. Ο  π. Συμεών ως άνθρωπος, ο οποίος πίστευε και πιστεύει στη δύναμη της λαϊκής ευσέβειας της Κύπρου κι ότι αυτή η ευσέβεια μπορεί να γεννά  ακόμα και σήμερα ανθρώπους του Θεού, ενάρετους και αγιασμένους ανθρώπους, και ότι όλα αυτά δεν είναι απλώς μία λαϊκή ευσέβεια, η οποία έχει σχέση με δεισιδαιμονίες και υπερβολές διαφόρων γραφικών γραϊδίων, αλλά, εάν κάποιοι άνθρωποι αυτήν την λαϊκή ευσέβεια την κρατήσουν σε όρια εκκλησιαστικά και έχουν πνευματική σχέση με κάποιους πατέρες, αυτή μπορεί να καρποφορήσει αρετήν και αγιότητα. Αυτό το πίστευε ο π. Συμεών και το πιστεύει, ιδιαιτέρως για τους παλαιούς Κυπρίους αλλά, από ό,τι βλέπω,  ισχύει και για τους νεότερους Κυπρίους. Στο λέω έτσι μ ένα αίσθημα αισιοδοξίας που έχω μέσα μου. Ο π. Συμεών, λοιπόν, ήθελε να μ’ εγκλιματίσει και με την Κυπριακή αγιότητα, όταν ήρθα από την Ελλάδα κουβαλώντας μαζί μου μονάχα την Ελλαδική εμπειρία, του γέροντος Πορφύριου, του γέροντος Παίσιου, τoυ π. Ιάκωβου,   του π. Ευμένιου και πολλών άλλων. Αυτούς τους αγίους ανθρώπους  γνώρισα και είναι αλήθεια ότι αυτοί εκόμιζαν ένα υψηλού επιπέδου ασκητισμό και γεροντισμό της εποχής εκείνης. Εγώ αισθανόμουν ότι στην Κύπρο ήρθα σ’ ένα φτωχό συγγενή, μπροστά σ’ αυτή την παράδοση που εκόμιζαν αυτοί οι μεγάλοι ασκητές, οι πιο πολλοί της Μ. Ασίας και της Κρήτης, όπως ο Γέρο-Ευμένιος.
   Εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι είχα λάθος. Ότι η Κύπρος, δηλαδή, δεν ήταν ένας φτωχός συγγενής αλλά ότι ήταν μια άλλη εκδοχή της ίδιας παράδοσης, αφού  ο γέρο-Παίσιος  ήταν από τα Φάρασσα. Όταν ανακάλυψα πού ήταν τα Φάρασσα, διαπίστωσα ότι ήταν στην γειτονιά της Κύπρου. Είναι λίγο πιο πάνω από την Κιλικία, στον Αντίταυρο. Από πού ήταν ο γέρο- Ιάκωβος; Από το Λιβίσι της Μ. Ασίας, δίπλα ακριβώς από τη Ρόδο. Αν σκεφτούμε, λοιπόν, ότι από τα Φάρασσα ήταν και ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, διαπιστώνουμε ότι  αυτή η περιοχή, της καθ’ ημάς Ανατολικής  Μεσογείου, έχει μία ενιαία παράδοση γύρω από το τι  είναι άσκηση, τι εκκλησιαστικό φρόνημα  και τι είναι αγιότητα. Αυτά, βέβαια, τα αντιλήφθηκα ύστερότερα.
Ο γέρο-Παναής ήταν ο πρώτος στο πρόσωπό του οποίου είδα την κυπριακή ευσέβεια, όταν με έπιασε ο π. Συμεών από το χέρι και μου είπε: «έλα να πας να δεις κι έναν δικό μας γέρο». Ενώ, λοιπόν, εγώ του μιλούσα μονάχα για τον π. Ιάκωβο και τον π. Ευμένιο,   ήταν εν ζωή τότε όλοι οι γνωστοί σήμερα γέροντες, «έλα μου λέει να δεις κι ένα δικό μας γέρο», δεν μου είπε γέροντα, αλλά γέρο, χωρίς να μου βάλει φωτοστέφανα γύρω απ’ αυτόν τον άνθρωπο και θαυμαστικά πολλά. Πήγα, λοιπόν, και συνάντησα το γέρο Παναή, τον Ιανουάριο του 1987.
 Τι σας έκαμε εντύπωση από την προσωπικότητα του;
Πρωτίστως, μου έκαμε εντύπωση το μάτι του. Το μάτι του είχε φως. Κι ήταν φως που έμπαινε μέσα σου και επειδή είχα εμπειρία από τέτοιους ανθρώπους  – από τους προαναφερθέντες που γνώρισα εν Ελλάδι -, αντιλήφθηκα ότι ήταν ένας άνθρωπος που έβλεπε μέσα σου. Τώρα θυμήθηκα και ποια ήταν η πρώτη μου αίσθηση, η πρώτη μου όραση για το Παναή. Δεν ήταν αυτή που προανάφερα, όταν δηλαδή με πήρε ο π. Συμεών. Προηγήθηκε μια αγρυπνία, ήταν η πρώτη αγρυπνία που πήγαινα ως λαϊκός – δόκιμος στη Μονή. Εγώ αγαπούσα πολύ τις αγρυπνίες, είχα συνηθίσει στην Ελλάδα να πηγαίνω. Ο π. Συμεών μού είπε: «εμείς δεν κάναμε ποτέ εδώ αγρυπνία αλλά, αν θες να πηγαίνεις, κάμνει η Φανερωμένη και ο Άγιος Γεώργιος ο Μακρής». Συνέχεια

Είναι πολύ μυστικό πράγμα τι κρύβει η ψυχή μας

Κα τότε προσευχόμεθα κα δν εσακουόμεθα.
«Ατομεν κα ο λαμβάνομεν».
Γιατί;
Τ σκεφτήκαμε ποτ ατό; «Διότι κακς ατούμεθα». Πρέπει ν βρομε τρόπο ν θεραπεύσουμε τν τάση πο πάρχει μέσα μας ν ασθανόμαστε κα ν σκεπτόμαστε μ κακία γι τν λλο.
Εναι δυνατ ν πε κάποιος, «τσι πο φέρεται τάδε θ τιμωρηθε π’ τν Θεό», κα ν νομίζει τι τ λέει χωρς κακία. Εναι, μως, πολ λεπτ πράγμα ν διακρίνει κανες ν χει δν χει κακία. Δν φαίνεται καθαρά. Εναι πολ μυστικ πράγμα τί κρύβει ψυχή μας κα πς ατ μπορε ν πιδράσει σ πρόσωπα κα πράγματα. Συνέχεια

ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ …

«Ταπεινόφρων, δεν είναι εκείνος που αυτοεξευτελίζεται και ταπεινολογεί, αλλά εκείνος που υπομένει με χαρά τους εξευτελισμούς και τις ατιμίες που προέρχονται από τον πλησίον».

Από το ευλογημένο Essex…

Ο καθηγιασμένος γάμος ο πειθαρχημένος, ο χωρίς διαστροφήν, διατηρεί τον άνθρωπον φυσικώς και ηθικώς, ενώ πάσα άλλη μορφή σαρκικής απολαύσεως, έστω και υπό ονειρώδη μόνον μορφήν, διαφθείρει ολόκληρον τον άνθρωπον ήτοι την ψυχήν και το σώμα» «Όσο μεγαλύτερη η αγάπη τόσο μεγαλύτερη η οδύνη της ψυχής. Όσο πληρέστερη η αγάπη τόσο πληρέστερη η γνώση.

 Όσο πιο φλογερή η αγάπη τόσο πιο πύρινη η προσευχή. Όσο τελειότερη η αγάπη, τόσο αγιότερος ο βίος». «Η Χριστιανική διακονία [=προσφορά]συνεπάγεται ευσπλαχνία αγάπης. Είναι αναγκαίο ή να δεχθούμε μέσα στην καρδιά μας τις δυσκολίες και τη θλίψη αυτών που προσέρχονται σε εμάς ή αλλιώς να εισέλθουμε εμείς στην καρδιά, στα βάσανά τους, να ταυτισθούμε μαζί τους.» Συνέχεια