Ποιούς να ψηφίσετε; Ακούστε τις σας «συστήνει» ο μακαριστός άγιος επίσκοπος Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης …

Παναγία Δέσποινα Θεοτόκε, άγιοι άγγελοι και αρχάγγελοι, πατέρες και  διδάσκαλοι της Εκκλησίας, όσιοι και μάρτυρες, οι καλώς αθλήσαντες και στεφανωθέντες, ποιήσατε πρεσβείαν προς τον Κύριον, υπέρ του ελεηθήναι και σωθήναι τας ψυχάς ημών. Αμήν.

 Απόψε,  εδώ στην αίθουσα, πάλι κήρυγμα, πάλι ομιλία. Ομιλία δύσκολος. Θέματα πολλά. Πάμπολλα τα θέματα. Αλλά υπάρχουν και θέματα μεγάλης αξίας. Ξέρω πολύ καλά ότι κι’εδώ μεσ’στην αίθουσα υπάρχουν ψυχαί θεοφιλείς, καλλιεργημέναι ψυχαί, που δε θέλουν θέματα μικρά και ασήμαντα, αλλά θέλουν θέματα μεγάλα, υψηλά, που αγγίζουν τα άστρα, περνούν τα άστρα, φθάνουν στο υπερπέραν. Διότι ο άνθρωπος, κατ’εξοχήν, ίσον; = Μεταφυσικόν όν είναι! 
Μεταφυσικόν όν είναι ο άνθρωπος! Συνέχεια

Πανηγυρίζει σήμερα (5.5.2012) το παρεκκλήσιο της ενορίας μας επί τη μνήμει του οσιομάρτυρος Εφραίμ του εκ Τρίκκης καταγωμένου …

Για τον Άγιο αυτόν Νεομάρτυρα δεν γνωρίζαμε τίποτε μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 1950, οπότε και φανέρωσε τον τόπο της ταφής του, στην αρχαία Μονή του Ευαγγελισμού, στο όρος Αμώμων (Πεντέλη), στην Νέα Μάκρη Αττικής. Από το 1965 μέχρι σήμερα, ο Άγιος εμφανίσθηκε πολλές φορές σε μοναχές της μονής ή σε προσκυνητές, στον ύπνο τους ή μπροστά τους, καλυπτόμενος από υπέρλαμπρο φως και γλυκύτατη ευωδία, διηγούμενος με λεπτομέρειες, για τις οποίες υπάρχει εντυπωσιακή ταύτιση, τον βίο του και τις συνθήκες του μαρτυρίου του.

Ο Άγιος Εφραίμ έγινε μοναχός σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, σε μονή που άκμαζε την εποχή εκείνη. Μετά από είκοσι χρόνια ασκητικής βιοτής, συνελήφθη από τους Τούρκους που έσφαξαν όλους τους υπόλοιπους μοναχούς και κατέστρεψαν την μονή. Από τις 14 Σεπτεμβρίου του 1425 μέχρι τις 5 Μαΐου 1426 υποβλήθηκε σε πλήθος βασανιστηρίων. Τέλος, οι βάρβαροι τον κρέμασαν ανάποδα σε μια μουριά, κάρφωσαν τα πόδια του και το κεφάλι στο δένδρο και παρέδωσαν το σώμα του στις φλόγες.

Μετά την αποκάλυψη αυτή, ο Άγιος δεν έπαυσε να δείχνει ότι είναι εν Θεώ ζωντανός, με πολλές εμφανίσεις και ιάματα. Εμφανίζεται με την μορφή ενός κάτισχνου στην όψη ασκητή ή με τα ιερατικά του άμφια και δηλώνει την ταυτότητα του λέγοντας: «Ονομάζομαι Εφραίμ!» Στους μεν θεραπεύει ανίατες ασθένειες, σε άλλους ενδυναμώνει την κλονισμένη πίστη, σώζει από κινδύνους ή πυρκαγιά, ή πάλι παρηγορεί τους βασανισμένους από πίκρες και θλίψεις, δείχνοντας τους τα βάσανα που πέρασε ο ίδιος για την αγάπη του Χριστού.

Το 1982, ο Άγιος Εφραίμ εμφανίσθηκε σε έναν πιστό μαζί με τον Άγιο ιερομάρτυρα Ραφαήλ τον εκ Μυτιλήνης, που φανερώθηκε κι αυτός σε πρόσφατους καιρούς κάτω από παρόμοιες συνθήκες [9 Απρ.]. Ο Κύριος φαίνεται με τον τρόπο αυτό να θέλει να δείξει προφητικά ότι σήμερα, όπως και χθες, χαίρεται εν τοις αγίοις Του και επιχέει μέσω αυτών την χάρη του προς οικοδομήν της Εκκλησίας και παρηγορίαν των πιστών.

Κείμενο-Εικόνα: “Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας”, υπό ιερομονάχου Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου, εκδ. Ίνδικτος (τόμος ένατος – Μαϊος, σελ. 64-66)

Πέρασαν έξι μήνες από την κοίμηση του πατρός Πολυκάρπου Τύμπα – Νά έχουμε την ευχή του

Λόγος στην Εξόδιο Ακολουθία του π. Πολυκάρπου Τύμπα
του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου
(Απομαγνητοφώνηση)
Ό π. Πολύκαρπος, του οποίου την εξόδιον ακολουθία εψάλαμε όλοι μαζί στον Ιερόν αυτόν Μητροπολιτικό Ναό, μετέστη εκ των προσκαίρων εις τα αιώνια, αφού προηγουμένως είχε μίαν μακράν διακονίαν εις την Έκκλησίαν, εδώ εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν αφότου εχειροτονήθη, επί 47 έτη συνεχώς, άλλα καί γενικότερον εις στον εκκλησιαστικό αμπελώνα. Θά μπορούσαμε περιεκτικά νά πούμε ότι έδούλευσε εις το Εύαγγέλιον καί εις όλας τάς πτυχάς του Ευαγγελίου και ώς ιερεύς διά της ιερωσύνης του καί ως διδάσκαλος καί ώς καθηγητής καί ώς κήρυξ του Ευαγγελίου. Καί γενικά πληροφορώντας τήν διακονίαν του με τον καλύτερο τρόπο, δίδοντας το παράδειγμα προς μίμηση – μιμητής Χριστού. «Μίμηταί μου γίνεσθε, λέγει ό Απ. Παύλος, κάγώ μιμητής Χριστού». Συνέχεια

Ο Τρόι,η Θεοδώρα και ο Γέροντας Παίσιος

Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη Κυριακή του τελικού του αμερικάνικου ποδοσφαίρου,του Super Bowl όπως είναι γνωστό,όταν θα κριθεί ο πρωταθλητής, αρχίζει και κερδίζει όλο και περισσότερο κόσμο. Ελάχιστοι όμως είναι τόσο μυημένοι ώστε να γνωρίζουν την ιστορία του Τρόι Πολαμάλου, του κορυφαίου αμυντικού των πρωταθλητών Πίτσμπουργκ Στίλερς. Γνωρίζουν τον αθλητή (safety η θέση του στο φούτμπολ) αλλά….
Ήταν μία έκπληξη σε κάθε κοντινό πλάνο ο Πολαμάλου, γεννημένος στη Σαμόα, να κάνει τον σταυρό του όπως οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Συνέχεια

Ο Γέροντας Εφραίμ του Βατοπεδίου και ο αθλητής του NFL

Μια εικόνα του Γέροντα Εφραίμ βρίσκεται στα αποδυτήρια μιας ενός εκ των μεγαλύτερων ομάδων φούτμπολ. Χάρη σε ένα σύγχρονο «Σαμψών» που μέσω του γάμου του με μια Ελληνοαμερικανίδα, μυήθηκε ελληνορθόδοξη πίστη.

Στις σελίδες των New York Times φιλοξενήθηκε η ιστορία του Τρόι Πολαμάλου (σ.σ. ο σύγχρονος Σαμψών που λέγαμε) και η σχέση του με τον πνευματικό του, τον ηγούμενο της μονής Βατοπαιδίου!
Την ιστορία του Πολαμάλου την έχουμε γράψει στο παρελθόν. Στην off season επισκέπτεται το Άγιο Όρος και διάφορα ορθόδοξα μοναστήρια στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία. Είναι ενεργό μέλος της ελληνορθόδοξης οικογένειας του Πίτσμπουργκ και κάνει το σταυρό του μετά από κάθε save.
Πιστή συντροφιά στο δρόμο για την κατάκτηση ενός δεύτερου Super Bowl είναι ένα βιβλίο ονόματι «Συμβουλές από το Άγιο Όρος», το οποίο πωλείται στο Amazon και περιέχει γραπτές ομιλίες και γράμματα του Εφραίμ.
Ο Πολαμάλου νιώθει πολύ κοντά στον Εφραίμ και έδωσε το όνομα του μοναχού στον δεύτερο γιο του. Το πρώτο παιδί του Τρόι και της Θεοδώρας βαφτίστηκε Παΐσιος!
Ο Πολαμάλου έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα με τους Πίτσμπουργκ Στίλερς στα επτά χρόνια παρουσίας του στο NFL. Η ζωή του άλλαξε, όπως υποστήριξε, όταν επισκέφθηκε το Άγιο Όρος, προσθέτοντας ότι διέκρινε γύρω του ταπεινότητα και θυσία για το γενικότερο καλό.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ομάδας του είναι ο τελευταίος άνθρωπος που ανεβαίνει στο λεωφορείο, καθώς προσεύχεται για αρκετή ώρα μετά από αγώνα. Στη συνέχεια συγκεντρώνει προσεκτικά ορισμένα από τα προσωπικά του αντικείμενα. Μια φωτογραφία του Εφραίμ, μία εικόνα του Ιησού και μια της Παναγίας.
Οι συμπαίκτες του τον ψήφισαν ως τον πολυτιμότερο παίκτη της ομάδας τη φετινή σεζόν. «Όταν χρειαζόμαστε καθοδήγηση, σε αυτόν στρεφόμαστε. Ο Τρόι είναι σημαντικότερος άνθρωπος από αρκετούς που κηρύσσουν το λόγο του Θεού», τόνισε ο συμπαίκτης του, Τζέιμς Χάρισον.
Ο 29χρονος που έγινε διάσημος σε ολόκληρο τον κόσμο όταν ασφάλισε τα μαλλιά του, παραχωρεί συνέντευξη μόνο όταν είναι υποχρεωμένος με την προϋπόθεση ότι δεν θα μιλήσει για την πίστη του.

Η Αγία μεγαλομάρτυς Ειρήνη

Την εποχή που βασίλευε ο Μέγας Κωνσταντίνος (306-337 μ.Χ.), ζούσε στην πόλη Μαγεδών της Περσίας ο Λικίνιος που ήταν ηγεμόνας μιας επαρχίας και η γυναίκα του που λεγόταν Λικινία. Αυτοί ήταν οπαδοί μίας περσικής θρη­σκείας του Ζωροάστρη. Κάποτε απέκτησαν μία χαριτωμένη κορούλα που την ονόμασαν Πηνελόπη κι όσο αυτή μεγάλωνε, τόσο πιο πολύ ξεχώριζε η εξωτερική της ομορφιά αλλά και το χάρισμα της ευστροφίας που διέθετε. Έτσι οι γονείς της, έκτος από τις περιποιή­σεις και τα υλικά αγαθά που της προσέφεραν πλουσιοπάροχα, για να την κάνουν ευτυχι­σμένη, ανέθεσαν και τη μόρφωση της σε έναν σοφό δάσκαλο, τον Απελλιανό. Εκείνος, ανέλαβε τη διαπαιδαγώγηση της Πηνελόπης με μεγάλο ενδιαφέρον και με χαρά έβλεπε την πρόοδό της, στα μαθήματα που της έκανε. Πολλές φορές, συζητώντας μαζί της, καταλάβαινε πως η νεαρή κόρη με τα προτερήματα που είχε και με το χαρακτήρα της, τον βοηθούσε να γίνει περισσότερο σοφός. Συνέχεια