ΜΗΤΡΟΦΑΝΗΣ ΟΣΙΟΣ, Μητροπολίτης Βορονέζ Ρωσίας, 23 Νοεμβρίου

 ΟΣΙΟΣ ΜΗΤΡΟΦΑΝΗΣ ΒΟΡΟΝΕΖ 1

 

Γεννήθηκε το 1623 στην περιοχή του Βλαδιμήρ. Αρχικά ακολούθησε τον έγγαμο ιερατικό βίο και μετά την χηρεία του (σε ηλικία 39 ετών), μόνασε στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Ζολοτίνσκ του Σουζντάλ.
Διακρινόμενος για τα πνευματικά και διοικητικά του προσόντα,
ηγουμένευσε στη Μονή Γιαχρώμσκ, ο Πατριάρχης Μόσχας Ιωακείμ του ανέθεσε την διοίκηση μεγάλης μονής στην Κοστρόμα και τελικά – το 1682 – τον χειροτόνησε Επίσκοπο.

 Ανέλαβε την Επισκοπή Βορονέζ κατά την περίοδο των ταραχών για την διαδοχή του Τσάρου Θεόδωρου. Βρήκε το ποίμνιό του να ταλαιπωρείται από το Σχίσμα των Παλαιοπίστων, τους επαναστατημένους Κοζάκους και διάφορες ληστοσυμμορίες. 

Πρόσφερε μεγάλο ιεραποστολικό, ποιμαντικό και ποικίλο πνευματικό έργο. Τον Αύγουστο του 1703 ασθένησε βαρειά, έλαβε το Αγγελικό Σχήμα και ονομάσθηκε Μακάριος. Κοιμήθηκε την 23η Νοεμβρίου του ίδιου έτους και ενταφιάσθηκε στη Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (η οποία έκτοτε πήρε το όνομά του)

Κατά την κηδεία του, το φέρετρό του σήκωσε ο ίδιος ο Τσάρος Πέτρος Α’ ο Μέγας (αν και είχε συγκρουσθεί μαζί του ο Άγιος, για το θέμα της υποταγής της Εκκλησίας στο Κράτος).

Το Λείψανό του ανακομίσθηκε άφθορο και κατατέθηκε στον Καθεδρικό Ναό της πόλεως. Το 1735 εναποτέθηκε στο νέο Καθεδρικό Ναό. Το 1831 εξετάσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Βορονέζ Αντώνιο και ακολούθησε η επίσημη διακήρυξη της αγιότητάς του.

Το 1929 οι κομμουνιστές έκλεισαν τον ναό όπου βρισκόταν το λείψανο του Αγ. Μητροφάνους και κατέσχεσαν το λείψανο και όλα τα κειμήλια του ναού. Όλο το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα έγιναν από ιεράρχες επανειλημμένες εκκλήσεις να επιστραφεί το λείψανο. Στις 4 Σεπτεμβρίου 1946 ο Αρχιεπίσκοπος Βορονέζ Ιωσήφ έκανε επίσημη έκκληση προς τις αρχές.

Τελικά το λείψανο επεστράφη στην Ορθόδοξη εκκλησία τον Σεπτέμβριο του 1989. Το 1998 ο πατριάρχης Αλέξιος καθιέρωσε την 4/17η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εορτασμού της δευτέρας ευρέσεως του λειψάνου του Αγ. Μητροφάνη του Βορονέζ.

Το άφθαρτο ιερό λείψανο του Αγίου σήμερα

Η μνήμη του τιμάται την 23η Νοεμβρίου και η Ανακομιδή του Λειψάνου του την 7η Αυγούστου. Τιμάται ακόμη και την 2α Απριλίου, επέτειο της χειροτονίας του σε Επίσκοπο (1682).

 

ΟΜΟΘΥΜΑΔΟΝ

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s