ΑΣ ΣΚΟΡΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ

ger-porfyrios.jpg
ΑΣ ΣΚΟΡΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ
Αγίου Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου
Υπεράνω όλων η αγάπη.  Εκείνο που πρέπει να μας απασχολεί, παιδιά μου, είναι η αγάπη για τον άλλον, η ψυχή του.  Ό,τι κάνουμε, προσευχή, συμβουλή, υπόδειξη, να το κάνουμε με αγάπη.  Χωρίς την αγάπη η προσευχή δεν ωφελεί, η συμβουλή πληγώνει, η υπόδειξη βλάπτει και καταστρέφει τον άλλον, που αισθάνεται αν τον αγαπάμε ή δεν τον αγαπάμε και αντιδρά αναλόγως.  Αγάπη, αγάπη, αγάπη!  Η αγάπη στον αδελφό μας προετοιμάζει ν’ αγαπήσουμε περισσότερο τον Χριστό.  Ωραίο δεν είναι;

Ας σκορπίζουμε σε όλους την αγάπη μας ανιδιοτελώς, αδιαφορώντας για τη στάση τους.  Όταν έλθει μέσα μας η χάρις του Θεού, δεν θα ενδιαφερόμαστε αν μας αγαπούν ή όχι, αν μας μιλούν με καλοσύνη.  Θα νιώθουμε την ανάγκη εμείς να τους αγαπάμε όλους.  Είναι εγωισμός να θέλουμε οι άλλοι να μας μιλούν με καλοσύνη.  Ας μη μας στενοχωρεί το αντίθετο.  Ας αφήσουμε τους άλλους να μας μιλούν όπως αισθάνονται.  Ας μη ζητιανεύουμε την αγάπη.
Επιδίωξή μας να είναι ν’ αγαπάμε και να προσευχόμαστε με όλη μας την ψυχή για κείνους.  Τότε θα προσέξουμε ότι όλοι θα μας αγαπούν χωρίς να το επιδιώκουμε, χωρίς καθόλου να ζητιανεύουμε την αγάπη τους.  Θα μας αγαπούν ελεύθερα και ειλικρινά από τα βάθη της καρδιάς τους, χωρίς να τους εκβιάζουμε.  Όταν αγαπάμε χωρίς να επιδιώκουμε να μας αγαπούν, θα μαζεύονται όλοι κοντά μας σαν τις μέλισσες.  Αυτό ισχύει για όλους μας.
Αν ο αδελφός σου σ’ ενοχλεί, σε κουράζει, να σκέπτεσαι:  «Τώρα με πονάει το μάτι μου, το χέρι μου, το πόδι μου˙  πρέπει να το περιθάλψω μ’ όλη μου την αγάπη»  (Πρβλ. Α΄ Κορ. 12, 21).  Να μη σκεπτόμαστε, όμως, ούτε ότι θα αμειφθούμε για τα δήθεν καλά, ούτε ότι θα τιμωρηθούμε για τα κακά που διαπράξαμε.  Έρχεσαι εις επίγνωσιν αληθείας, όταν αγαπάεις με την αγάπη του Χριστού.  Τότε δεν ζητάεις να σ’ αγαπούν˙  αυτό είναι κακό.  Εσύ αγαπάεις, εσύ δίνεις την αγάπη σου˙  αυτό είναι το σωστό.  Από μας εξαρτάται να σωθούμε.  Ο Θεός το θέλει.  Όπως λέει η Αγία Γραφή:  «… πάντας θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν»  (Α΄ Τιμ. 2, 4).
«Βίος και Λόγοι»  Αγίου Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου
Ιερά Μονή Χρυσοπηγής
Χανιά 2003
Μέρος Β΄:  Λόγος περί της Αγάπης εις τον Πλησίον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s