Πορτοκαλόπιτα

{
27.09.2013

Φωτογραφίες ΆΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
}

Η συνταγή είναι της κ. Ευανθίας Μαγκουφάκη από το Καστέλι Πεδιάδος Κρήτης και η εκτέλεση του Στέλιου Παρλιάρου.

Υλικά

Για το σιρόπι

  • 450 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια, ακέρωτα
  • χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 1 ξυλαράκι κανέλα

Για την πίτα

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυτού
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 130 γρ. σπορέλαιο
  • 4 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια, ακέρωτα
  • βούτυρο και αλεύρι για το ταψί
Μερίδες 12
Προετοιμασία 15΄ Αναμονή 3 ώρες Ψήσιμο 55΄

Διαδικασία Σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα για 2 – 3 λεπτά (από όταν αρχίσει το σιρόπι να κοχλάζει) και αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει.

 

Πίτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° – 170° C. Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο, το τσαλακώνουμε όπως θα κάναμε με ένα φύλλο χαρτιού και το βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου (όχι πολύ σφιχτά τσαλακωμένο). Θα χρησιμοποιήσουμε αρκετές λαμαρίνες ή ταψιά, για να μην στριμώξουμε τα φύλλα. Καθένα θα περιέχει 2 – 3 φύλλα. Τα ψήνουμε για 10 λεπτά. εάν ψήνουμε στον αέρα, βάζουμε δυο-τρεις λαμαρίνες ταυτόχρονα. Αφήνουμε να κρυώσουν.

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα και τα ανακατεύουμε. Σπάμε σε μεγάλα κομμάτια τα ψημένα φύλλα και τα ανακατεύουμε με το μείγμα. Αδειάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για 45 λεπτά. Μόλις βγάλουμε το γλυκό, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Περιμένουμε μερικές ώρες να το απορροφήσει.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s