Γιαπωνέζα έγινε μοναχή σε μονή της Αγιάς

alt

Σίγουρα η είδηση της ρασοφορίας μιας μοναχής από την Ιαπωνία σε ορθόδοξο μοναστήρι της Ελλάδας αποτελεί έκπληξη, όχι όμως όταν πρόκειται για την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς Λάρισας, η οποία φιλοξενεί μοναχές από δέκα διαφορετικές εθνικότητες.

Συγκεκριμένα, μία νέα μοναχή, ιαπωνικής καταγωγής, προστέθηκε στο μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς, ύστερα από την Ακολουθία της Ρασοφορίας της, που τέλεσε το Σάββατο 7 Ιανουαρίου ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, καθώς η περιοχή της Αγιάς ανήκει εκκλησιαστικά στον Βόλο.

Η νέα Μοναχή Θεοξένη ενσωματώθηκε και επίσημα στην αδελφότητα της Μονής, η οποία αριθμεί ικανό αριθμό μοναχών από διάφορα μέρη του κόσμου.

Στην ομιλία του ο κ. Ιγνάτιος τόνισε, «ένα άνθος από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου καρποφορεί και ανθίζει εδώ στο δικό μας τόπο, στην τοπική μας Εκκλησία».

Στη συνέχεια ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στις Μοναχικές αρετές της ακτημοσύνης, της υπακοής και της παρθενίας, που θεραπεύονται στον Ορθόδοξο Μοναχισμό, κατά το πρότυπο του πρώτου Μοναχού και Ασκητού της Εκκλησίας, του Τιμίου Προδρόμου και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Γιαπωνέζα νέα Μοναχή, ώσπου να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα της ζωής της, εντελώς διαφορετική από την παράδοση και τον πολιτισμό της χώρας της.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ξέρω πόσο δυσκολεύτηκε να ταιριάξει, να εξοικειωθεί με νοοτροπίες που είναι διαφορετικές από τη δική της κουλτούρα και τον πολιτισμό. Δεν είναι εύκολο πράγμα. Όποιος έχει μικρή εμπειρία της χώρας από την οποία προέρχεται, την Ιαπωνία, μπορεί να καταλάβει πόσο έχει αγωνισθεί για να δεχθεί αυτό που βιώνει, αλλά και οι αδελφές και η Γερόντισσα είμαι βέβαιος ότι και αυτές έκαναν το δικό τους αγώνισμα, που καρποφόρησε με τη Χάρη του Θεού. Και χαίρομαι να βλέπω σε αυτό το μοναστήρι από διάφορα μέρη του κόσμου να συμπορεύονται και να συναγωνίζονται αδελφές και μοναχές, που φέρνει η καθεμιά τη δική της πολιτιστική παράδοση και εμπειρία, αλλά μέσα στο Ορθόδοξο βίωμα του μοναχισμού μετασχηματίζεται με τη Χάρη του Θεού και έτσι βιώνουμε όλοι μας τούτο το θαύμα σε αυτό το μοναστήρι…

Γι αυτό συγχαίρω την αδελφή και εύχομαι από καρδιάς και προσεύχομαι ο Θεός να τής δίνει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη. Γιατί θα είναι μία γέφυρα που θα μεταλαμπαδεύει προς εκεί στην Άπω Ανατολή το βίωμα της Ορθοδοξίας, την χαρά του Ορθοδόξου Μοναχισμού. Δεν ξέρει κανείς τί μάς περιμένει στο μέλλον. Μη βιαστείτε να πείτε τί συμβαίνει με τον Χριστιανισμό στη Δύση. Αν ρίξουμε μια ματιά σήμερα στα γεγονότα και στις καταστάσεις του κόσμου θα διαπιστώσουμε ότι πολλά πράγματα στρέφονται προς την Άπω Ανατολή, προς χώρες που μάς φαίνονται μακρινές, αλλά που ίσως περιμένουν τον σπόρο του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας να φτάσει για να καρποφορήσει. Δεν ξέρουμε τί μυστήριο τελεσιουργείται τούτη την στιγμή. Δεν ξέρουμε τί ο Θεός μάς επιφυλάσσει για το μέλλον. Αυτός έχει το δικό του σχέδιο και φροντίζει πάντοτε για την σωτηρία των ανθρώπων…»

Το ιστορικό της Μονής

Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα από έναν αγιορείτη μοναχό, τον Άγιο Δαμιανό, που ασκήτεψε στο Κίσσαβο και μαρτύρησε από τους Τούρκους στη γέφυρα του Πηνειού στη Λάρισα.

Αρχικά, ήταν ανδρική μονή, μέχρι τον 19ο αιώνα που ερημώθηκε.

Τον Ιούλιο του 2000, μια μοναστική κοινότητα γυναικών, που αποτελείται από εθνικότητες από διάφορα μέρη του κόσμου, όπως τις Η.Π.Α., την Γερμανία, την Λεττονία, τις χώρες της Ασίας και αλλού, ανέλαβε την επαναδημιουργία της μονής

Τα ακόλουθα χρόνια δούλεψαν ασταμάτητα, για να ανακαινίσουν και να φέρουν το μοναστήρι στην τωρινή του κατάσταση. Προσέφεραν πολλές ώρες ατομικής εργασίας και προσπάθειας, αντιμετωπίζοντας τα μεγάλα έξοδα με την οικονομική βοήθεια αφανών δωρητών.

Το Σεπτέμβριο του 2003 οι μοναχές ξεκίνησαν την κατασκευή του ιερού ναού αφιερωμένου στον ιδρυτή της μονής Άγιο Δαμιανό, δίπλα στις νέες εγκαταστάσεις.

Σήμερα, η μονή στην Ανατολή Αγιάς αποτελεί ένα πρότυπο πολυεθνικό ορθόδοξο μοναστήρι, που μεταξύ άλλων εντρυφεί στην καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων.

alt

alt

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s