Παραδοσιακά μελομακάρονα


Μία φορά τον χρόνο τρώμε μελομακάρονα, ας τα απολαύσουμε τουλάχιστον στην παραδοσιακή τους εκδοχή, χωρίς επικάλυψη σοκολάτας ή γέμιση καρυδιών. Δείτε πώς θα φτιάξετε πεντανόστιμα μελομακάρονα

Τι θα χρειαστείτε:
2 νεροπότηρα ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο ζάχαρη
1 νεροπότηρο σιμιγδάλι ψιλό
1 κ.σ. (κοφτή) κανελλογαρίφαλα (σε σκόνη)
1 κ.γ. (κοφτή) σόδα
1 νεροπότηρο αποτελούμενο από το χυμό: 3 μανταρινιών, 1 μέτριου λεμονιού και το υπόλοιπο πορτοκαλιών
το ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 1 μέτριο λεμόνι και 1 μανταρίνι
1 κρασοπότηρο
1 φακελάκι baking powder
Περίπου 1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις), αν και μπορεί να μην το «πάρει» όλο
τριμμένο καρύδι για το στόλισμα

Για το σιρόπι:
2 νεροπότηρα ζάχαρη
3 νεροπότηρα νερό
1 νεροπότηρο μέλι

Τι θα κάνετε:
Σε μια μεγάλη λεκάνη, χτυπάτε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη για περίπου 10 λεπτά. Εν συνεχεία, προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε για άλλα 5 λεπτά. Έπειτα βάζετε τα κανελλογαρίφαλα. Σε ένα νεροπότηρο (όμοιο μ΄αυτά που θα χρησιμοποιήσουμε παραπάνω) βάζετε τον χυμό από τα: μανταρίνι, λεμόνι, πορτοκάλι, διαλύετε μέσα τη σόδα και ρίχνετε τον χυμό στο μίγμα. Προσθέτετε το ξύσμα και το κονιάκ.

Τα ανακατεύετε όλα για λίγο (3-4 λεπτά) ώστε να ενωθούν τ΄ αρώματα. Τέλος, και αφού προσθέσετε το baking powder στο αλεύρι, το ρίχνετε και αυτό σιγά-σιγά στο μίγμα, έως ότου πετύχετε μια ζύμη μαλακή και απαλή που να στέκεται, αλλά να μην είναι πολύ σφιχτή.
Σ΄ αυτό το σημείο προθερμαίνετε τον φούρνο (ανοίγετε τον αέρα). Σ΄ ένα ταψί μεγάλο, βάζετε λαδόκολλα και πλάθετε τα μελομακάρονα στρόγγυλα ή μακρόστενα. Τα τοποθετείτε σε απόσταση το ένα από το άλλο. Μ΄ ένα μαχαιράκι, κάνετε το κλασικό σχέδιο με τα τετραγωνάκια, τραβώντας λοξές οριζόντιες και κάθετες γραμμές. Τοποθετείτε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνετε στον αέρα για 40 με 45 λεπτά, στους 150 βαθμούς. Περιμένετε μέχρι να πάρουν αυτό το ωραίο και σκούρο -μα όχι πολύ- καφέ χρώμα.

Όσο ψήνονται ετοιμάζετε το σιρόπι. Βάζετε όλα τα υλικά (με τη σειρά που βλέπετε παραπάνω) σε μια μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα και αφήνετε το σιρόπι να βράσει για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και ξαφρίζοντας. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει λίγο, να γίνει δηλαδή χλιαρό. Βγάζετε το πρώτο ταψί από τον φούρνο (βάζετε το δεύτερο που έχετε ετοιμάσει προηγουμένως – ίσως και να χρειαστείτε λιγότερη ώρα τώρα, μιας και ο φούρνος είναι ήδη ζεστός, καλό θα ήταν δε να ψήσετε στους 140 βαθμούς, για 40 λεπτά). Χλιαρά και τα δυο όπως είναι αδειάζετε το σιρόπι σ΄ένα άλλο μεγάλο και βαθύ ταψί, και βάζετε τα μελομακάρονα μέσα να «τραβήξουν». T΄ αφήνετε 1-2 λεπτά από τη μια μεριά, και λίγο απ΄την άλλη. Στο τέλος, ή ανά ταψί, πασπαλίζετε με τριμμένο καρύδι.

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s