Διάγραμμα του BBC τα λέει όλα για την Ελλάδα! Που χρωστάμε και σε ποιόν

Χρωστάμε σχεδόν 400 δις, με εξωτερικό χρέος 252% και χρέος της κυβέρνησης 166% του ΑΕΠ. Το τελευταίο είναι αυτό που με βάση το επιτυχημένο κούρεμα 50% και το PSI, θα φτάσει το 2020 στο 120% του ΑΕΠ όσο ήταν δηλαδή και το 2009.
Κάθε Έλληνας πολίτης χρωστά πάνω από 38.000 ευρώ (ως στατιστικό στοιχείο για το χρέος), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το διάγραμμα για να δούμε σε ποιες χώρες χρωστάμε:

Το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους το έχει η Γαλλία με 41 περίπου δις και μετά ακολουθεί η Γερμανία με 15,9 δις, αφού πρόλαβε να «ξεφορτωθεί» μαζικά ελληνικά ομόλογα κάτι το οποίο δεν έκανε η Γαλλία.
Το δικό μας συμπέρασμα;

Μάθαμε σε ποιες χώρες χρωστάμε.

Αυτό το ποσό όμως δεν αγγίζει καν τα 400 δις που χρωστάμε γενικά.
Σε ποιόν ανήκει λοιπόν, το υπόλοιπο χρέος των 300 + δις ευρώ; Οεοοοο;

2 ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες:

 

Α) Ενδιαφέρουσα γραφική παρουσίαση του BBC mobile του ποια Χώρα χρωστάει σε ποιόν και πόσα. http://www.bbc.co.uk/news/business-15748696 Κάνετε κλικ σε κάθε Χώρα που θέλετε να δείτε σε ποιές Χώρες χρωστάει σήμερα και πόσα. . . .  Τα βέλη δείχνουν από τον Χρεώστη προς τον Πιστωτή και το πάχος τους είναι ανάλογο προς το οφειλόμενο ποσό στο τέλος Ιουνίου 2011.

Σε αυτό, έχει ενδιαφέρον το χρέος κατά κεφαλήν, που ΔΕΝ υπολογίζεται βάσει του κρατικού χρέους αλλά βάσει του συνολικού (ιδιωτικού και δημόσιου) χρέος προς το εξωτερικό. Π.χ. οι Γερμανοί κατ’ άτομο είναι χειρότερα από εμάς.

 

Β) Χρέος κατά χώρα, και παγκόσμιο. http://www.economist.com/content/global_debt_clock Εδώ τα νούμερα είναι λίγο φλου στο τι αναφέρονται, αλλά οπωσδήποτε μαθαίνουμε πολλά. δοκιμάζοντας τις διάφορες επιλογές. Π.χ. ότι κατά τεκμήριο οι δικτατορίες χρωστάνε λιγότερο από τις δημοκρατίες (ίσως γι’ αυτό στην ΕΕ σπεύδουν να δώσουν υπερεξουσίες στη διορισμένη Κομισιόν.). Ή ότι η ασφαλέστερη κοντινή χώρα με προοπτική είναι μάλλον η Ρωσία.

Όπως λένε πολλά σχόλια, όταν το βλέπεις αυτό σε παγκόσμια κλίμακα, είναι αντιληπτό ότι κάτι δεν πάει καθόλου καθόλου καλά.

Για μένα πιο σαφές είναι πάλι το «χρέος κατά κεφαλήν» (συνολικό δημόσιο χρέος προς εξωτερικό & εσωτερικό).

 

Α! Βγάζουν τελείως διαφορετικά νούμερα στο κατά κεφαλήν, μάλλον γιατί υπολογίζουν διαφορετικά πράγματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s