Οι “ευκολίες” μας

Όταν βρίσκεσαι για κάποιο χρονικό διάστημα στην εξοχή, χωρίς να αναπολείς τις διάφορες “ευκολίες” που μπορεί να έχεις, πίσω στην πόλη, τότε ξαφνικά μπροστά σου ανοίγουν νέοι δρόμοι, σκέψης και ζωής. Πολλές φορές η ζωή στην εξοχή γίνεται πάρα πολύ δύσκολη, γιατί υπάρχει η απαίτηση να γίνονται όλα όπως γίνονται στην πόλη. Αυτό όμως είναι άτοπο, γιατί απλά εάν θέλεις στην εξοχή να κάνεις ότι κάνεις στην πόλη, δύο πράγματα θα συμβούν.

1. Θα φύγεις για να πας στην πόλη γρήγορα ή
2. Θα φέρεις την πόλη εκεί που μένεις, δηλαδή θα καταστρέψεις την εξοχή.

Αυτές οι σκέψεις δημιουργήθηκαν, γιατί βλέπω εδώ κοντά γύρω μου να χτίζονται διάφορα “εξοχικά”, που με τίποτα δεν θυμίζουν την φρεσκάδα και την απλότητα της εξοχής. Θυμίζουν ένα πολύ καλά επιπλωμένο αστικό σπίτι, με όλες τις ευκολίες, που τελικά δεν μπορεί να σου δώσει τίποτε παραπάνω από την “κλεισούρα” της πόλης.

Τότε γεννιέται το ερώτημα:
Μήπως όλες αυτές οι “ευκολίες”, είναι η αλυσίδα και η μπάλα, δεμένη στα πόδια μας που δεν μπορούμε να χαρούμε την “φρεσκάδα της εξοχής”, και την απλότητα στην ζωή μας;

Άλλο ερώτημα:
Θα μείνεί πουθενά τόπος που να θυμίζει εξοχή;

Τελικά:
Υπάρχει κάτι διαφορετικό που μπορεί να κάνουμε;

Ευτυχώς το internet με την παγκοσμιότητά του επιτρέπει να βρούμε άλλους ανθρώπους που έχουν τις ίδιες αναζητήσεις με εμάς, και να βρούμε πληροφόρηση και να ανταλλάξουμε απόψεις.

Ένα κίνημα έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, και ονομάζεται το κίνημα της “εθελούσιας απλότητας”. Πολλοί το παρεξηγούν και νομίζουν ότι είναι κάτι που προτρέπει προς την φτώχεια ή την στέρηση. Όμως τελικά έχει την έννοια, ο κάθε ένας άνθρωπος, να βρει τις ισσοροπίες του και να παραμείνει σε αυτά που εκείνος πιστεύει ότι του είναι αρκετά, χωρίς να έχει πολλά “περιττά πράγματα”, στην ζωή του. Στα Αγγλικά το κίνημα ονομάζεται “Voluntary Simplicity”, και εάν κάνουμε μια αναζήτηση στο Google, θα δούμε διάφορα blog και site, που έχουν αυτό το θέμα.

Σας δίνω μερικά:
http://www.word-works.com/simple/index.htm
http://www.choosingvoluntarysimplicity.com/
http://welcometovoluntarysimplicity.wordpress.com/
http://yourmoneyoryourlife.info/resources/intro-revised-edition/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s