Η προέλευση των αγγελικών δυνάμεων.

Πριν δημιουργήσει ό Θεός τον ορατό κόσμο, έπλασε τις ουράνιες πνευματικές Δυνάμεις, τούς Αγίους Αγγέλους. Ή γνώση και ή αίσθηση ότι αυτοί έχουν παραχθεί από τον μηδέν, δηλαδή από την πλήρη ανυπαρξία και έχουν κληθεί να συμμετέχουν σε τέτοια δόξα και μακαριότητα -κι αυτό όχι από κάποια ανάγκη του Δημιουργού, αλλά από την Θεϊκή Του αγάπη και μόνο- δημιουργούσε στους Αγγέλους την ευχαριστιακή και δοξολογική τάση, ώστε να Τού ανταποδίδουν «εις τον διηνεκές» εκφράσεις ευγνωμοσύνης και να αναπέμπουν σ’ Αυτόν ατέρμονη δοξολογία. Κανείς από τούς πιστούς δεν αμφιβάλλει γι’ αυτό. Δεν πρέπει ασφαλώς να νομίζουμε ότι ό Θεός άρχισε τον δημιουργικό έργο Του με την σύσταση αυτού τού ορατού κόσμου. Ότι δηλαδή ή Θεία Πρόνοια, πού κυβερνά τα πάντα, παρέμεινε αδρανής κατά την διάρκεια των αναρίθμητων αιώνων πού προηγήθηκαν της δημιουργίας τού κόσμου, και ότι ό Θεός ήταν κλεισμένος στην πληρότητα της Θεϊκής Του ύπαρξης.

Δεν είναι σωστό να πιστεύουμε ότι ό Θεός τότε δεν μπορούσε να «εκχύσει» τον αγαθό, επειδή δήθεν ή αγαθότητα Του δεν είχε αποδέκτες των δωρεών Του. Μια τέτοια πίστη θα σήμαινε ότι τρέφουμε χαμηλά και ανάρμοστα βιώματα γι’ αυτή την άπειρη, αιώνια και ακατάληπτη Θεία Μεγαλειότητα.

Ό Ίδιος ό Κύριος μάς λέει γι’ αυτές τις ουράνιες αγγελικές δυνάμεις «Τότε όλα τα άστρα της αυγής μαζί τραγουδούσαν και σκόρπιζαν κραυγές θαυμασμού και αίνων, αυτό είναι μια περίτρανη απόδειξη ότι αυτές δημιουργήθηκαν πριν από την εποχή πού λέγεται ότι έγινε ό ουρανός και ή γη.

Πριν δηλαδή από την αρχή των αιώνων, για την οποία μιλάει ό προφήτης Μωυσής και ή όποια, σύμφωνα με την «κατά γράμμα» ερμηνεία τού χωρίου, δηλώνει την ηλικία τού κόσμου. Αυτό τον λέμε βέβαια, με την προϋπόθεση πάντα, ότι ό Χριστός είναι ή Αρχή τού παντός, «διά του Όποιου» ό Πατήρ δημιούργησε τα πάντα, σύμφωνα με αυτό πού λέει ό Ευαγγελιστής Ιωάννης: «Τα πάντα δι’ Αυτού δημιουργήθηκαν κι από όσα έγιναν τίποτα χωρίς Αυτόν δεν έγινε» (Ίωάν. 1, 3). Δεν υπάρχει, νομίζω, καμία αμφιβολία ότι ό Θεός δημιούργησε τα πάντα, όλες τις ουράνιες Δυνάμεις και Εξουσίες, πριν από την αρχή των αιώνων, για τούς όποιους μιλάει τον βιβλίο της Γένεσης. Ό απόστολος Παύλος απαριθμεί τις ουράνιες Δυνάμεις κατά σειρά και λέει: «Γιατί τα πάντα δι Αυτού ήρθαν στην ύπαρξη, όσα στον ουρανό κι όσα στην γη, τα ορατά και τα αόρατα, Θρόνοι και Κυριότητες, Αρχές και Εξουσίες. Ότι υπάρχει είναι πλασμένο δί Αυτού και δι’ Αυτού θα τελειοποιηθεί» (Κολ. 1,16).


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s