Σύκο, Γλυκός πειρασμός

Σύκο Γλυκός πειρασμός

 
Ενα από τα πλεονεκτήματα των μεσογειακών χωρών. Στις βόρειες χώρες τα βρίσκουν μόνο ξερά ή τα χρυσοπληρώνουν για να τα απολαύσουν φρέσκα. Γνωστά από την αρχαιότητα, φαίνεται ότι πρωτοκαλλιεργήθηκαν στην Αίγυπτο και από εκεί μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα γύρω στο 1500 π.Χ. – αυτό αναφέρουν ο Ομηρος, ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος, ενώ ο Αθήναιος μιλάει για περίπου 20 διαφορετικές ποικιλίες.
Αλλωστε η λέξη συκοφάντης κρατάει από τα πολύ παλιά χρόνια και ήταν εκείνος που κατέδιδε αυτόν που έκλεβε σύκα, δηλαδή όχι και κάτι σπουδαίο, αφού υπήρχαν σε αφθονία. Υπάρχει βέβαια και η εκδοχή του Πλούταρχου (αδύναμη κατά τον Μπαμπινιώτη) που λέει ότι συκοφάντης είναι εκείνος που κατέδιδε όσους παρανόμως εξήγαν σύκα από την Αττική! Οι Ρωμαίοι επίσης τα απολάμβαναν και φρέσκα και ξερά – μάλιστα τα χρησιμοποιούσαν και σε αλμυρά πιάτα, ακριβώς όπως και σήμερα.
Στην πραγματικότητα, το σύκο που τρώμε δεν είναι φρούτο, η φλούδα του περικλείει εκατοντάδες μικρά φρούτα – αυτά που εμείς θεωρούμε σπόρους. Ωριμάζουν στην καρδιά του καλοκαιριού, πρώτα τα υπέροχα βασιλικά κι ακολουθούν τα υπόλοιπα, τα λευκά και τα μαύρα. Από τον Σεπτέμβριο αρχίζει και η αποξήρανσή τους. Τα σύκα της Κύμης ανήκουν στα ελληνικά Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης.
Ενα από τα πιο γνωστά ελληνικά εδέσματα με βάση το σύκο, η συκομαΐδα, φτιάχνεται στην Κέρκυρα, όπου ζυμώνουν τα σύκα με ούζο και πιπέρι και τα τυλίγουν σε αμπελόφυλλα για να δέσουν. Μετά κόβονται σε κομματάκια και τρώγονται – και είναι συγκλονιστικά όταν συνοδεύουν τυριά ή και φουά γκρα!

Διατροφική αξία
Το σύκο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, καλή πηγή καλίου, αλλά δυστυχώς και θερμίδων – ένα μεγαλούτσικο σύκο έχει γύρω στις 60 θερμίδες. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε σάκχαρα είναι ακατάλληλα για όσους πάσχουν από διαβήτη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s