Η εκδήλωση των νέων του Αγίου Αθανασίου Μπάρας Τρικάλων στις 29 Απριλίου 2011

Εντυπωσιακή η εκδήλωση των νέων του Αγίου Αθανασίου Μπάρας
στις 29 Απριλίου

(γράφει ο ενορίτης Ν. Ν.)

Καθυστερημένα έστω, θαρρώ ότι αξίζει τον κόπο να σταθούμε σε μια πολύ αξιόλογη εκδήλωση που έλαβε χώρα την Παρασκευή 29 Απριλίου, κυριολεκτικά στην χαρμόσυνη ατμόσφαιρα της Διακαινησίμου εβδομάδας, τη μέρα που η Εκκλησία μας πανηγυρικά γιορτάζει την Ζωοδόχο πηγή, την Παναγία Μητέρα του Αναστημένου Χριστού.

Πρόκειται για την εκδήλωση που με πολύ κόπο και μεγάλη προσπάθεια προετοίμασε ο τομέας νεότητας του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Μπάρας Τρικάλων, που έγινε στην ευγενώς προσφερθείσα αίθουσα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τρικκαίων, επί της οδού Γαριβάλδη: Ώρα έναρξης 9 το βράδυ. Ο κόσμος άρχισε να φτάνει πολύ νωρίτερα, ώστε, σιγά-σιγά, στη μεγάλη αυτή αίθουσα να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

Οι γονείς, οι συγγενείς, οι φίλοι των παιδιών, οι ενορίτες και πολλοί άλλοι, αυθόρμητα, με μεγάλη χαρά, ήρθαν να καμαρώσουν, να στηρίξουν, να χειροκροτήσουν, να συγχαρούν, να σφίξουν το χέρι, των παιδιών πρώτα, που, αντίθετα στο ρεύμα της εποχής, επιμένουν να δραστηριοποιούνται στον χώρο της εκκλησίας, αγωνιζόμενα τον καλό αγώνα της πίστεως.

Ταυτόχρονα δε να απονείμουν επαίνους και σ’ όλους εκείνους που διδάσκουν στα παιδιά, το τραγούδι, το θέατρο, τον χορό, προκειμένου έτσι να συνδέονται αυτά με τη ζωή της Εκκλησίας γνωρίζοντας συνάμα και την μακραίωνη ελληνορθόδοξη παράδοσή μας, που στήριξε και θα ’πρεπε και σήμερα, σε  καιρούς ιδιαιτέρως χαλεπούς, να στηρίζει το έθνος και το γένος των Ελλήνων.

Με την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους ο εφημέριος του Αγίου Αθανασίου π. Απόστολος Μανώλης.

Κι αμέσως μετά, η νεανική χορωδία του Ναού υπό τη διεύθυνση του συμπολίτη μας εκπαιδευτικού κ. Λεωνίδα Πλαστάρα, παρουσίασε το μουσικοθεατρικό δρώμενο «Τόπος από φως και Θάλλασσα… Από τον Παπαδιαμάντη στον Ελύτη και στην … κρίση» Είναι αλήθεια ότι σε παρόμοια δρώμενα μας έχει συνηθίσει η χορωδία του ναού και ο κ. Πλαστάρας, βεβαίως, όμως κάθε φορά κάτι καινούργιο πάντοτε παρουσιάζεται και το κυριώτερο, στόχος είναι να εκπέμψει στον κόσμο κάποια σωτηριώδη κι ελπιδοφόρα μηνύματα.

Τι μας είπαν, λοιπόν, τα παιδιά τούτη τη φορά; Με τρία τραγούδια, ένα του Αλ. Παπαδιαμάντη, ένα του Οδ. Ελύτη κι ένα του Αρχιμανδρίτη-Πρωτοσυγκέλλου π. Γεωργίου Στέφα κι ένα σύντομο κι ευχάριστο δρώμενο, διεμήνυσαν στον κόσμο ότι η κρίση που βιώνουμε είναι κυρίως πνευματική, η δε έξοδος από αυτήν δεν μπορεί παρά να συντελεστεί διά της επιστροφής στην πίστη, στην Εκκλησία, στην παράδοση, της οποίας γνήσιοι εκφραστές είναι τόσο ο Παπαδιαμάντης (100 χρόνια από την κοίμησή του), όσο κι ο Ελύτης (100 χρόνια από τη γέννησή του)

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, κατά το οποίο εμφανίστηκε η παιδική χορωδία του Ι. Ν Αγίου Βησσσαρίωνος Φιλιππιάδας Πρέβεζας, που ερμήνευσε θαυμάσια, παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, υπό τη διεύθυνση, του κ. Θάνου Νεκτάριου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η χορωδία ανήκει σ’ έναν Ναό άλλης περιοχής, που όμως τιμάται στο όνομα του Αγίου Βησσαρίωνος, που είναι, βεβαίως, ο δικός μας Άγιος, ο πολιούχος της Μητροπόλεώς μας και του Νομού μας. Κι είναι αλήθεια ότι οι Άγιοί μας, εν Χριστώ, είναι οι συνδετικοί κρίκοι που ενώνουν, εν αγάπη κι αδελφωσύνη, όλους τους ανθρώπους και δη τους πιστούς Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Οι Άγιοί μας είναι και πρέπει να είναι, τα πρότυπα των νέων μας και σήμερα, ώστε, με τους Αγίους οδοδείκτες και καθοδηγητές, να πορεύονται τον δρόμο της πίστεως, της αλήθειας, της ζωής, της χαράς και της ευτυχίας. Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, έκλεισε με σύντομο χαιρετισμό του Προϊσταμένου του Ι. Ν. Αγίου Βησσαρίωνος Φιλιππιάδας π. Ελευθερίου Χαραλαμπίδη.

Παρουσιάστηκε εν συνεχεία το τρίτο μέρος της εκδήλωσης. Στη διάρκειά του έλαβε χώρα η αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου κατά ένα μοναδικό τρόπο και ξεσήκωσε θύελλα χειροκροτημάτων και ενθουσιασμού εκ μέρους του πολυπληθούς κοινού. Με την συνοδεία δημοτικής ορχήστρας, χορεύτηκαν παραδοσιακά τραγούδια του γάμου και όχι μόνο, υπό την καθοδήγηση και την διδασκαλία της εκπαιδευτικού κ. Μαρίας Μπίτη.

Έχει σημασία να τονίσουμε ότι, σε μια εποχή όπου ο πολιτικός γάμος κερδίζει συνεχώς έδαφος, ενώ αυξάνονται, μαζί με τα διαζύγια και οι ελεύθερες συμβιώσεις και μάλιστα με την… ευλογία της Πολιτείας, η οποία ποικιλοτρόπως πιέζεται να καθιερώσει και τον… γάμο των ομοφυλόφιλων, τα παιδιά του τομέα νεότητας του Αγίου Αθανασίου Τρικάλων μας μετέφεραν σε αλλοτινές εποχές, όταν το ξεκίνημα της οικογενειακής ζωής και η ένωση, «εις σάρκαν μίαν,» του άνδρα με τη γυναίκα λάμβανε χώρα υπό την σκέπη και την ευλογία της εκκλησίας, όντως με παππά και με κουμπάρο. Πράγματι, να κι ένα άλλο χρήσιμο μήνυμα που έστειλαν τα παιδιά με την εκδήλωση αυτή.

Τις ευχές τέλος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ Αλεξίου μετέφερε σε όλους τους πρωταγωνιστές και τους συντελεστές της εκδήλωσης ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της πόλεώς μας π. Λάμπρος Κολώνας.

Εν τέλει, είναι αλήθεια, ότι όλοι φύγαμε και ενθουσιασμένοι από την εκδήλωση αλλά και προβληματισμένοι. Πραγματικά, υπάρχει και η Ελλάδα που αντιστέκεται… Μπροστάρηδες κάποια παιδιά, που επιμένουν να πάνε κόντρα στο ρεύμα των καιρών. Σαν τα παιδιά του τομέα νεότητας του Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Μπάρας Τρικάλων.

Και να μην ξεχνάμε και να μην απογοητευόμαστε. «Μικρά ζύμη όλον το φύραμα ζυμοί. Εκκαθάρατε ουν την παλαιάν ζύμην ίνα ήτε νέον φύραμα…» Υπάρχει ελπίδα, ευτυχώς…. Έχει ο Θεός…

Ν. Ν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s